Rijles in vernieuwde stappen

Elke rijopleiding is anders en elke rij-instructeur geeft op z’n eigen manier rijles. Dit is de conclusie van meer dan 10 jaar rijles geven in gesprek met verschillende collega’s volgens Martijn Matse eigenaar van Rijschool Matse.

Er is binnen de rijopleiding geen vast opleidingsprotocol en vaak worden de rijlessen gegeven die erop gericht zijn dat de leerling zo snel mogelijk zijn rijbewijs haald. De Rijopleiding In Stappen (RIS) waar maar zo’n 15% van de rijinstructeurs is voor opgeleid heeft in zekere mate wel een bepaalde opleidingsstructuur, echter kan en mag ook daarvan af worden geweken. Kortom krijg jij straks een goede en structurele rijopleiding of rij jij straks maar doelloos rond?

 

Tijd voor een vernieuwde rijopleiding

Rijschool Matse is al jaren lang een RIS rijschool, hierdoor hebben wij naast een exclusieve instructeurs opleiding ook tips en trucs mee gekregen om leerlingen op een hoger niveau te tillen. Echter heeft Martijn door zijn jaren lange ervaring geconcludeerd dat ook deze opleiding uit 2003 aan vernieuwing toe is. Na verschillende lesmethodes te hebben uitgeprobeerd presenteert Rijschool Matse een geheel nieuwe autorijopleiding.

 

Deze rijopleiding is op basis van de RIS opleiding echter met een herschreven indeling vermeerderd met de rijprocedure (handboek CBR examinatoren) en de technieken van de moderne auto. Daarnaast komt ook een groot gedeelte van de theorie terug in het boek waardoor ook het behalen van het theorie examen word vergemakkelijkt. 

 

De opleidingsstructuur van rijles 3.0

De opleiding bestaat uit 6 modules, met elk een X aantal te noemen onderwerpen welke in de proefles zullen worden getoond. Hieronder de indeling van de modules:

 1.   Algemeen rijgedrag, zichtveld, ritvoorbereiding en voertuigcontrole;
 2.   Voertuigbediening en gebruik spiegels;
 3.   Verkeersinzicht, handelingsanalyse en eenvoudige weggedeelten;
 4.   Bijzondere verrichtingen;
 5.   Voorrangsregels, bijzondere weggedeelten, meerbaansrotondes, snelwegrijden;
 6.   Gevorderd rijgedrag, verantwoord rijgedrag en rijden met bijzondere omstandigheden.

.

.

De stappen

Zoals hiernaast in de afbeelding is te zien zal elk onderwerp stap voor stap worden behandeld:

 1.   Huis werkopdracht, thuis voorbereiden, informatie verzamelen;
 2.   Uitgelegd, instructeur heeft uitleg gegeven hoe en waarom een   onderwerp moet worden uitgevoerd;
 3.   Kort behandeld, paar keer beoefend;
 4.   Uitgebreid behandeld, veel beoefend;
 5.   Onvoldoende, leerling moet geheel geholpen worden;
 6.   Matig, leerling heeft minder maar nog wel hulp nodig;
 7.   Redelijk, instructeur geeft alleen nog een tip of kleine correctie;
 8.   Voldoende, leerling kan het zelfstandig maar kan netter;
 9.   Goed, leerling voert het netjes en zelfstandig uit.

.

In de proefles verteld Martijn jouw graag meer over deze opleiding. Één ding is zeker, deze opleiding geeft een hogere slagingskans, een verhoogde rijvaardigheid en levert een veiligere bestuurder af, dat is meer dan alleen zo snel mogelijk het roze pasje halen!