Faalangst

 
“Oh shit ik moet examen!”
Schrik jij hiervan of stel jij dit liever zolang mogelijk voor je uit? Zijn er situatie waarin het zweet je van te voren al uitbreekt of erger nog je raakt in paniek? Waarschijnlijk heb jij dan last van faalangst. 
 
Wat is faalangst? 
Letterlijk betekent faalangst:  de angst om te falen.
Dus eigenlijk de persoon die geen fouten wilt maken. Je bent ondanks een goede voorbereiding bang, bang dat het zal uitlopen op een mislukking.
Hierbij kun je denken aan: een wedstrijd, sollicitatie gesprek of je rijexamen.

 

Door de angst presteer je vaak minder en dus onder je niveau.
De dagen/uren voorafgaand aan de ‘taak’ zijn heel moeilijk.
Vrijwel iedere leerling gaat gespannen en zenuwachtig naar het examen toe, wat bij ongeveer 70% leidt dit tot een slechter resultaat. Door stress en spanning presteren de meeste examen kandidaten daarom ook onder hunnen kunnen dan deze in de rijlessen liet zien.
Bij een aantal leerlingen leidt dit tot een zo hoge spanning dat er niet meer normaal kan worden gefunctioneerd. Dit kan in grote lijnen met 3 aspecten te maken hebben, financieel, sociaal of psychisch. Belangrijk is dus om eerst te onderzoeken welk aspect of welke aspecten het probleem geven. Soms weet de leerling zelf al wel dat hij of zij dit heeft, deze heeft het bijvoorbeeld ook bij schoolexamens. Het kan ook zo zijn dat de leerling het nog niet eerder heeft ervaren en geen idee heeft waar het vandaan komt.
Bij rijschool Matse zijn wij opgeleid tot een erkende faalangst en rijangst opleiding. Door onze gedrevenheid en de onderliggende problemen bloot te leggen helpen wij jaarlijks diverse leerlingen om ondanks hun angst toch het rijbewijs te halen!
 
Anders dan gewone rijlessen?
Er zijn voor rijscholen die faalangst rijlessen geven twee aspecten van belang. 1 je moet een instructeur hebben die rustig is, niet in paniek raakt of gaat schelden. 2 De instructeur moet zich hebben verdiept in het menselijk denken. Bij gewone rijlessen zegt de instructeur hoe je iets moet doen, doe je dat niet en heb je daarbij een opvliegende instructeur dan krijg je de wind van voren. 
Rijschool Matse heeft een instructeur die puur op gevoel afgaat zodat je niet in de hoek word gezet. Wij kijken van te voren al of er enigszins faalangst aanwezig is of dat het bij spanning blijft. Door verschillende tactieken te gebruiken en onderweg te stoppen als de spanning te veel word kunnen wij deze verminderen. Daarnaast kan je als leerling geen fouten maken maar jezelf alleen verbeteren. 
Test je zelf op faalangst op: https://www.faalangst.nl/rijexamenangst/test-rijexamen.html